Het geluid van de stilte
Door: Isabelle
Blijf op de hoogte en volg Isabelle
19 April 2007 | Frankrijk, Dax
De duif, ik ben blij dat ze er nog zit, nu ja, Leo gaat bijna nooit de tuin in, en Raf sjot niet meer, dus ze zit voorlopig veilig. Laat me maar weten als er kleintjes zijn, dat zal ik waarschijnlijk missen.
Ik zal dan nog maar niet onmiddellijk terugkomen zeker, met al die goeie buurtwatchers! Toch zou ik soms graag effe terug in mijne luie zetel voor TV liggen. Het zadel staat zowat in mijn poep geëtst en pijnloos is dat zeker niet, maar ik bijt door, de ene dag al wat harder dan de andere.
Een ding weet ik zekerder en zekerder, voor mij geen huis in 't buitenland, er is geen betere plek om te wonen als Leuven. Overal zie ik hier mensen net hetzelfde doen als thuis: het gras afrijden, de kinderen naar school doen, naar de bakker gaan, razendsnel met de auto rijden,... kortom, geen enkel nieuws onder de zon, dus mijn stil verlangen naar een huisje in het groen, is zo goed als helemaal verdwenen, en waar is er een beter netwerk vrienden te vinden als thuis?
Een refugio (of onderdak) bieden voor pelgrims, dat zie ik nog wel zitten, (of een soort Kamers met Ontbijt voor trekkende fietsers...), luidop dromen?
Ik reis de laatste dagen meer en meer van refugio of "halte Jacquaire" naar "abri du Pelerin" of zoiets. Het zijn sterke staaltjes van gastvrijheid.
Dikwijls heb ik een eigen huisje, kamer, in elk geval bed met allerlei faciliteiten, comfort is niet altijd zoals op hotel, maar zoals vandaag kan het bijna niet beter. In een piepklein huisje op het domein van de parochie staan 4 bedden, en de pelgrims (mét geloofsbrief ofte 'credencial') die langskomen mogen er gratis gebruik van maken (vrije bijdrage is welkom). Er is een prima douche en WC, een microgolfoven en serviesgerief, echt het nodige.
en ik zit er alleen, vandaag, dat is natuurlijk niet altijd het geval. Gisteren was ik gelogeerd bij Jacques en Jacqueline in de rue Jacques... en ze hadden dus hun huis dedeeltelijk vrij gemaakt voor pelgrims naar St Jacques de Compostelle! Er was nog een andere pelgrim, en dan is het uiteraard aanpassen, maar ook gezelschap en een babbel. Maar de vrouw des huizes heeft een lekker maal bereid voor ons (voor maar 7 euro). Vanmorgen moesten we het huis wel verlaten hebben voor 8.30 uur! Dat pikt wel een bekke, maar ik zal er proberen aan te wennen want in Spanje is het blijkbaar in alle refugio's hetzelfde. Dan kan je in betrekkelijke koelte al een heel pak kilometers afgelegd hebben, ook handig.
Het was voor mij trouwens een moeilijke dag vandaag, ik denk dat ik me teveel zorgen maak over de bergen, ik moet meer leren vertrouwen dat het wel zal lukken, en toch blijft het malen.
Het landschap was wel eentonig (Les Landes, eindeloze dennenbossen, erg mooi en rustig), wat tot mijmeren aanzet, en ik heb mezelf dan ook eens streng toegesproken, en beseft dat ik een geweldig geluksbeest ben, ondanks de poeppijn en knietjes/spiertjes en de zon die steken.
Ik probeer zo goed mogelijk vandaag te leven, maar toch gaan die gedachten naar luxe, thuis, Leo, vrienden, vooral als ik denk aan wat ik anders zou doen thuis,...
En plots is daar weer een liedje, en hoor ik mezelf weer zingen, en gaat het fietsen weer vlotter, en heb ik het verstand om halt te houden en rond te lopen, en iets te eten, en verdwijnt de gejaagdheid, de pijn wordt draaglijk en ik ben weer blij met een dikke hommel die op mijn bloes een eindje meerijdt...
En de bergen, tja, daar zal ik over moeten he, mijn tandvlees is paraat, de loutering komt eraan en Isabelle, die gaat nu eens goed slapen om morgen dapper te zijn.
Ik zit nu aan een 1367 km naar het schijn nog een kleine 1000, de tweede helft kilometers is ingezet, ik vermoed sterk dat ze trager zullen gaan dan de eerste helft en dan is dat ook zo.
Morgen wil ik tot in St.Palais (ong. 58 km) geraken en de dag nadien tot in St.Jean-Pied-de-Port (een 30-tal), misschien ietske verder, want daarna is het ongeveer 27km bergop (of klimmen).
slaapwel, en tot na de eerste Pyreneeëntop, hopelijk Roncesvalles of Pamplona?, denk aan mij, dit weekend!
19 April 2007 - 19:05
Pieter:
Isabelle, maak je a.u.b. NIET ongerust over de Pyreneën, het zijn lieve vriendelijke bergen, niets venijnigs aan!!!
En wat zou je ervan denken, beste Isabelle, om je belevenissen gericht te bewaren om later, na terugkeer en een voldoende periode van rust en reflectie, dit alles aan papier toe te vertrouwen? Ik lees op dit ogenblik zulk verslag van de beevaart van een echtpaar van Wellen (Limburg) naar SdC, geschreven (107 pp) en geïllustreerd (12 pp). Het werd uitgegeven door en op aandringen van de parochianen van de Parochie van St.Jan de Doper te Wellen, om tevens de kas van de parochiale werken te spijzen…? Natuurlijk moet je zulke onderneming niet alleen aanvatten, alle sympathisanten en medewerkers zullen wel een steentje willen bijdragen. Ver gezocht? Denk er eens over?
Nu, dat zijn zorgen voor later, vandaag gaat al onze aandacht naar de temperatuur van het zitvlak e.d.
De weersvoorspellingen voor de volgende dagen zien er niet zo goed uit, je gaat de Pyreneeën misschien in de regen moeten overwinnen, maar dat is ook goed te doen: ze luiden (maar je gaat ze natuurlijk weer een dag te laat te zien krijgen): St. Jean Pied de Port Vr: bewolkt 21°C, Za: zonnig 21°, Zo: bewolkt 22°, Ma en volgende dagen: regen, 19-15°. Dat belooft, maar dan ben je allang aan de zonnige overkant en lacht het zonnetje je weer toe.
Tot nog een keer.
19 April 2007 - 19:25
Ine Roland:
Beste Isabelle,
Reeds 1367 km gereden het kan niet anders dan dat je conditie super is.We geloven erin dat je de bergen rustig en zeker overkomt. We duimen verder.
Werken hierover liggen stil (is dit goed of slecht nieuws?), we blijven alert en houden u op de hoogte.
Hop hop hop, Isabelle over de top!! -
19 April 2007 - 20:16
Johan Vanbilloen:
Isabelle ik denk niet dat met jou conditie het een probleem mag zijn de Pyreneën te bedwingen !
Groeten en veel ondersteunende schouders en duimen omhoog ! -
20 April 2007 - 09:57
Chantal:
Isabelle, eens je die saaie Landes door geraakt, zal niks je kunnen tegenhouden in de bergen. En weet, eerst bergop maar dan een heel deel bergaf! Gisteren was Leo op de vergadering, hij zag er goed uit! Hij zal nogal vertroeteld worden op het weekend, daar hoef je alvast niet over te piekeren! Nog veel succes! -
20 April 2007 - 16:52
Vloebergs Marie-José:
Moedige Isabelle,proficiaat, nog goeie moed en ge geraakt er zeker.Moeke